Megismerkedésem ezzel a gyönyörű gyümölccsel jó húsz éve kezdődött, mikor is ezt kaptam ajándékba valakitől mint mediterrán különlegességet.
Használati utasítás azonban nem volt hozzá, nagy bátran felvágtam tehát majd elámultam a kis gránátgyöngyöket rejtő belsején. Az ámuldozásnál tovább nem is jutottam mert a "hogyan is legyen tovább" röpke 2 hete alatt
megfonnyadtak a gyöngyöcskék.
Azóta töretlen szerelem fűz hozzá, mert
1. tényleg olyanok a magocskái mint ezernyi apró gránátgyöngy
kedvem lenne nyaklánccá fűzni őket
2. nagyon-nagyon egészséges, az egyik legfőbb C vitaminforrás
3. édeskés, szörpös ízébe keveredik egy kis fanyarság is,akár nagy boldogság közepette egy röpke bús gondolat
de elkészítés-hámozás terén nem lettem sokkal rutinosabb húsz év múlva sem. Múlt héten körbenéztem blogtársaknál, mit kéne csinálni hogy a konyha ne nézzen ki úgy egy gránátalma -facsarás után mint egy akciófim bombarobbantásos-vérengzős jelenete, és elég vicces ötleteket találtam Chili& Vanillánál például:
1. bontsuk szét a fürdőkádban (hát ha Marci rám nyitná a fürdőajtót amint épp a kádban ülök egy késsel és három gránátalmával vagy én vinném őt, vagy ő vinne engem a mentálhigiéniára.)
2. A kertben, pink fürdőruhában (mivel ilyentájt van a szezonja és én
elég fázós vagyok, ezt is elvetettem.)
3. zacskó alatt anyukám ötletére- ennél maradtam.
Egyébként nagyon változó, melyik mennyire fröcsköl, a mait minden különösebb trükk nélkül szépen belemorzsolgattam a tálba.
Találtam praktikus recepteket is, íme itt egy, amit ki szeretnék próbálni:
Narancsfacsarón kifacsarjuk a levet, majd ásványvizes palackban lefagyasztjuk. Másnap kivesszük a fagyasztóból, és mivel a gyümölcs hamarabb enged fel, szépen leöntögetjük a gyümölcsöt, míg csak egy rózsaszínes jégkupac nem marad hátra. Az így kapott sűrű nedűt újra lefagyasztjuk.
Én mindig is ódzkodtam a visszafagyasztástól, de gondolom ebben az esetben nem okoz problémát.
azon frissiben joghurttal és egy kis barna cukorral
Én is imádom. Épp tegnap vettem 2 darabot. Tavaly előtt kóstoltam először és a rabja lettem. :)
VálaszTörlésNigella úgy szokta csinálni, hogy keresztben kettévágja és egy fakanállal egy tálba ütögeti ki a magjait. Megpróbáltam, nekem nem igazán jött össze. Valamennyi kipotyogott, de a nagyját így is ki kellett pucolgatnom.
De megéri, mert az egyik legvarázslatosabb ízű gyümölcs. Konkrétan ha elkezdem enni, nem bírom abbahagyni... :)
Nagyon szép képek!! És mi is szeretjük!
VálaszTörlésÉn is a képeken ámuldozom...
VálaszTörlésTalán egyszer már ettem gránátalmát, de most nem igazán tudom felidézni az ízét.
Azok a kis gyöngyök viszont nagyon szépek.
Sosem ettem még, bár szemeztem már vele. Azt hiszem, meghoztad a kedvem, Cirip! Olyan szép meleg, hangulatos, otthonos-gyöngyös képeket hoztál!
VálaszTörlésRukkolával, és tonhallal egyszerűen fenséges. Én törőfával (muddler) ütögetem ki a magokat, igen jó eredménnyel.
VálaszTörlésKöszönöm az ötleteket!
VálaszTörlésA kopácsolást is kipróbáltam, de úgy látom,az is gyümölcsfüggő, vagy bejön, vagy nem..
A rukkolás-tonhalas párosítás érdekes,magamtól nem jutott volna soha az eszembe, de kipróbálom, köszönöm Joli!
M,"szemezni" kell vele, az biztos:)))
Wow!!!!
VálaszTörlésYou make stunning pictures!!!!
I love them all.
What kind of lense do you take for it?
Hugs from Germany,
Tanja
Ezek a szivet melengető fotók nyugalmat s egy kis boldogságot ad ezen a szürke ködös reggelen.Köszönöm a recepteket máris csinálom.
VálaszTörlésFantasztikus képeid atmoszférája elűzte az élet minden kihívását.
VálaszTörlésAzon gondolkoztam, hogy létezik- e olyan téma ami a kezeidben ne válna gyönyörűséggé? Azt hiszem tudom a választ.. Mindent bearanyozó a tehetséged.
VálaszTörlésRészemről vagy húsz éve próbálkoztam e gránátalmával. Kiábrándító eredménnyel. Azóta gyönyörködöm benne, és tiszteletben tartom őt.
Thank You, Amtolula, welcome!
TörlésThe lense is Nikon macro.
Ibolya,hozok majd, mert azt hiszem,kicsit olcsóbb itt, mint otthon.
Györgyi,köszönöm, egész zavarba hozol, de jól esik, mert én mindig nagyon bizonytalan vagyok. Ahogy felteszek valamit, már rögtön törölném is.
Azt mondják az elégedettség nem visz előre, ezért nem bánom...
A gránátalmát meg ne add fel, látod én is megharcoltam vele- érdemes!
Csodás képek, színek.... a szitakötő felkeltette a figyelmemet, miből készült?
VálaszTörlésSzia Judit Eszter!
VálaszTörlésA szitakötő drótra tekert raffiából készült
Nagyon tetszenek a képek és a gondolatok, szívesen járok itt nálad!
VálaszTörlésCiripke ! Mióta gyönyörű gránátalmáid megihlettek állandóan a receptekkel kisérletezek. Sajnos a valóságban nem olyan szépek mint a képeken.
VálaszTörlésgreat photos.I like it.
VálaszTörlésConny
Teljesen OFF: bevallom, Nálad hallottam először Laura Pausinit, és megfogott, megragadott. Köszönöm, hogy megismerhettem!
VálaszTörlésVan egy vendéglő, amit nem véletlenül kedvelünk, és Pausini-hallgatás után megbeszéltük a laptop előtt, hogy mennyire illene oda ez a zene... A következő alkalommal Ő szólt - tőlünk teljesen függetlenül. Szép este volt!
Luca
Szia Cecília, örülök, hogy szívesen jársz nálam!
VálaszTörlésThank you Conny, welcome here!
Luca, ne haragudj a múltkori személyes utalásokért, rögtön egy olasz névre asszociáltam, de kiderült, nem te vagy akire én gondoltam.
Örülök az ilyen teljesen offoknak és kíváncsivá tettél, melyik étteremben jártatok?
December 23-án lesz egy hatalmas koncertje Milánóban, nagyon szívesen megnézném élőben is, de akkorra már otthon leszünk...
Lucaként magyar lány vagyok, nemrég találtam a blogodra, és azóta lelkesen kommentelek. Az étterem budapesti. Karácsony előtt biztos nem jutok el Milánóba.:(
VálaszTörlésA témához is szólva: imádom a gránátalmát, kis léket vágva a héjára, fokozatosan bontogatva szemenként eszem szinte vallásos áhítattal.
Luca