2011. ápr. 1.

Il mercato venerdi

..
.
.
Péntekenként benépesül az utcavégi parkoló, kirakodnak a piaci árusok, és megtelik zsibongással a tér. Mint ahogy Hamvazószerdán mindenki a templomban van, hétfő este mindenki az uszodában, péntek délelőtt úgy tűnik az egész falu a piacon tolong, de itt legalább mindenki elfér.





egy -két érdekes figura: a paradicsom ebben a változatban teljesen normális, ökörszív paradicsom a neve és akár egy fél kilót is nyomhat egy darab belőle.
Befõzésre, frissen fogyasztva, salátának is kiváló. Jóízû, kellemes illatú és aromás fajta.

A kis kerek padlizsánok szépek, praktikusan tölthetők, de az ízük nem valami meggyőző.



Ezt a nagy orrú emberarcú padlizsánt nem a piacon szereztem be...hej de jó lesz, ha már csak ilyen génkezelt "csodákat " lehet majd kapni.
Nem is bírtuk megenni, báboztunk vele egy sort  (menő manó Jabbával)
aztán sorsára hagytuk.


Halaspult is van a piacon és annyira guszta, hogy én, aki otthon még egy pontyfilét se rántott ki soha, ilyesmire vetemedem:



Branzino, azaz tengeri sügér sókéregben sütve.

A hal belsejét jól megtömködtem zöldfűszerekkel és egy alufólián sóágyba fektettem (csak nagy szemű durva tengeri sóval működik)
Első alkalommal alig mertem a halhoz nyúlni, pedig ilyen egyszerű az egész: kicsit meg kell még spriccelni a sóval borított hal tetejét vízzel, hogy tényleg sókéreg képződjön, majd 10 perc sütés, 15 perc pihentetés. 

A kéreg megőrzi a hal zamatát, és megmenti a konyhát az átható illatoktól.
Párolt spenóttal és friss kenyérrel fogyasztottuk.




15 megjegyzés:

  1. Látod, Cirip, milyen bátor lettél a mediterrán világban! Remélem, fincsi is volt, nem csak guszta Mr. Branzino. Klasszak a bringás fotóid. Kár, hogy Pécsett nincs ekkora hagyománya a cangázásnak. :(( A piaci hangulat remek lehet. Hmmm ...

    VálaszTörlés
  2. De jó életszagú (-illatú;) képek!! Ez jól jött most! Sürgés-forgás, zsivaly, sokadalom... de jó ilyenbe csöppenni, bár most csak magamban látom az írásod és a képeid hatására...
    Elismerésem a főztödért, én még soha nem készítettem még csak hasonlót sem. És nagyon sajnálom a nem éppen guszta teszkós halmedencében haldokló halakat... A tieiteknek remélem szép élete volt előzőleg;)

    A paradicsomot nagyon-nagyon megkóstolnám, a kedvenc zöldségem (vagyis tudom, gyümölcs, de mégsem).

    Örülök az ilyen beszámolóidnak Cirip, mert egy távolabbi, nagyon vágyott világba csöppenünk neked köszönhetően és ez olyan jól esik! Bár itt is jó:)))) Örültem a bejegyzésnek, szép napot nektek, puszillak!

    VálaszTörlés
  3. Ó, de jó volt kicsit odavarázsolódni, hihetetlen jó fejek élnek arrafelé (Téged is beleértve, remélem te is bringázoltál oda-vissza:))))
    szépek ízletesek a fotóid, jó volt nézdegélni, szép napot, és jó hétvégét kívánok, üdv:)))*

    VálaszTörlés
  4. Engem is a bicajos fotó fogott meg (bár én magam elég ritkán bicajozom :( ).
    A halat nagyon szeretem, csak viszonylag kevés elkészítési módját ismerem. Sajnos, ritkábban is kerül az asztalunkra, mint azt szeretném...

    Én is nagyon szeretem az ilyen jellegű bejegyzéseidet (is), mert mindig előhozza belőlem az olaszo-i nyaralások emlékét, hangulatát...
    Hmmm, de jó is volt!

    VálaszTörlés
  5. Jól látom, fóliára fekteted ? De jó ötlet ...!!! Én is kedvet kaptam hozzá. Megcsinálom.

    VálaszTörlés
  6. Jaaaj, micsoda hangulat! De jó itt!:-)Rozmaring illat máris az orromban a kép láttán.

    VálaszTörlés
  7. A képek hangulata ismét lenyűgöz, huuu de éhes lettem...

    VálaszTörlés
  8. Lackó, ez már a második menet, annyira ízlett az első..csak akkor az izgalmi állapot-hogy hallal van dolgom-nem tette lehetővé a fotózást.

    Merci, ne is mondd, hát arra senkinek nem jön meg az étvágya..szegények.Itt is mondogatják a helyiek, hogy az áruházba sok az import, össze se lehet hasonlítani az itt fogott hallal.
    Ezt a receptet tényleg érdemes kipróbálni, annyira egyszerű és finom...csak a beszerzés otthon nem egyszerű.

    Pedig micsoda hagyománya volt régen, igaz, Szecsi?
    mára a legtöbb magyar csak karácsonykor lát halat, akkor is a Merci említette fajtát, a halászatot tönkretették.

    Katalin, Éva, örülök, hogy itt jártatok!

    -persze, én is bringával, mint a 2 évestől 90 évesig mindenki. Otthon is szerettem piacozni, (felcipelni a Fény utcáról már nem, ráment az egész délelőtt) és bicajozni is, de ahhoz a Svábhegyen komoly elhatározás kellett.
    Olyan jó a kisvárosban, hogy minden öt perc alatt elérhető.

    VálaszTörlés
  9. Adoro i mercati mettono sempre così tanta enrgia ed alegria!!!!!
    Buon fine settimana.

    VálaszTörlés
  10. Micsoda paradicsom és a lila padlizsán ,a kevdencem!
    A biciklis fotó az nagyon tetszett!
    Köszönjük, hogy színeket, illatokat, ízeket varázsoltál ide.

    VálaszTörlés
  11. Ja és Quimby -t is jó volt hallgatni!

    VálaszTörlés
  12. Delicious!
    I like the way you style the food photography!

    VálaszTörlés
  13. Szia! Örülök hogy rátaláltam a blogodra,nagyon stílusos,szép,kifogásolhatatlan!!!!!Szia Zita

    VálaszTörlés
  14. hai ragione, Bleudelavande mi fa piacere per tuo visita

    Judit, örülök, hogy még a Quimby is tetszett.Amikor az új lemezt meghallottam, kicsit húztam a számat, azóta egy-két dalt nagyon megszerettem róla!

    LenoreNeverMore, welcome!

    Szia Zita, köszönöm, gyere máskor is:)

    VálaszTörlés
  15. Kétszer elolvastam, átnéztem. :)
    Igazi gyöngyszem! Imádtam a hangulatát

    VálaszTörlés