2010. dec. 21.

Hogyan nem csináltam ehető mézest Karácsonyra


.

A mézes receptjét Szemirámisztól vettem, nagyon egyszerűnek tűnt, 1 kg liszt, 1 tojás, méz és porcukor és fűszerek.

Hát nézzük, liszt csak fél kiló van itthon, de van egy semola grano duro elnevezésű lisztnek tűnő zacskó is a polcon. Nézem a szótárt, semola, aszongya hogy…búzadara. Kinyitom, tényleg gurul és nem porzik. Nem baj, olyan nagy problémát nem okozhat, végül is a túrógombóc is nagyon finom. Porcukor…hát az itt nincsen, legalábbis nagy kiszerelésben, csak pici zacskó vaníliás cukrok. Egyébként nagyon egészségesen fehér cukrot se nagyon lehet Olaszországban kapni, az általánosan használatos a barna cukor. Tehát barna cukor, megdarálom hogy legalább por legyen, biztos jó lesz. Margarin…az sincsen, helyette vajat rakok bele.

Hozzáértő blogtársaim, mennyire számít az hogy vajat  vagy margarint használok?

Fűszerek…hát egy fahéjdarab van, de nem bírom lereszelni. Jé, keményebb, mint egy szerecsendió? Gyömbér…szimpatikus fűszer és hallottam már olyanról hogy gyömbéres keksz. Szuper, összegyúrom, valahogy összeáll. Hűtőbe be.
Másnap, kicsit félve készülök a szaggatáshoz, de a tészta könnyen kezelhető, szépen formázható. Nézem a sütőben, gyönyörűen jön föl…egy ideig. Aztán szépen összezuhan, mint a mimóza, ha hozzáérünk.

Jó, hát akkor nem olyan szép, úgyis lesz rajta fehér máz meg rózsaszirmok meg minden. Az íze biztos finom! Hááát…egyelőre kemény és mi ez a keserű utóíz??
Na azóta megtudtam, hogy a gyömbérrel vigyázni kell, ha túl sok van benne vagy túlsüti az ember, könnyen megkeseredik.
Bezzeg a mézeskalácsház –mert úgy döntöttem az első kudarc után, hogy a maradék tésztából azt csinálok, hátha nem eszi meg senki- az nem lett keserű, mert világos falakat akartam.

Minden évben eljátszom, hogy most aztán grammra betartom a receptet, és mindent mint a nagykönyvben, de soha se sikerül. Húsvétkor újabb nekiruccanás.






 a házikó a La costa étterem mintájára készült: nekik vittük ajándékba
    




 az ihletet adó fűszer: rózsaszirmos fűszerkeverék

"bárányok gurulnak halkan
mi újság, álmatlan ember,
képújság illatos vajban.
kínálna még, de már nem kell."
 





11 megjegyzés:

  1. Hihi, mintha magamat olvastam volna sütés közben - bár a búzadara-liszt alternatívát még nem próbáltam, de vannak kalandjaim a konyhában:)

    A képeid viszont feledtetnek mindent, mert fantasztikus hangulatot hoztál ide velük! És aki ilyen szépen előkészül a sütésre, annak hamarosan sikerülni is fog!! A házikó gyönyörű lett, ügyes vagy:)

    VálaszTörlés
  2. Gyonyoruek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Jobb is,hogy nem jo az izuk igy legalabb megmaradnak.A farina di semola di grano duro max. kenyersutesre alkalmas de sutihez nem :( es a barnacukor is inkabb muffinba vagy valami rusztikus tortaba. Ha hangyanak szulettem volna bekoltoznek a mezeskalacshazba dehat sajnos...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem se kell aggódnod,ha megenni nem is lehet,de gyönyörködni benne annál inkább.Kár is lenne értük.A házikód fantasztikus lett!

    VálaszTörlés
  4. A sütiket elteheted karácsonyfadísznek, ha valahogy át tudod szúrni, és lehet próbálkozni forralt-borba áztatással is ! :-)
    Kicsi házad pedig pompásra sikerült.
    Kellemes ünnepeket mindenkinek !

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett a házikó! Vétek lenne megenni!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ciripbogár! Fenti teszbejegyzésedtől lenyűgözve, szerettel meghívlak készülő gasztroblog kötetem társszerzőjének. A kötet munkacíme: Konyhai katasztrófák - Gasztro pitaval.
    Humorosan leírt, lehetőleg "sajátkezűleg" illusztrált humoros, kedves írásokat szeretnék összevadászni. Minden egyes szerzőtárs egyben szerkesztő is lesz, szavazata döntő lesz, mi kerüljön be a kötetbe és mi ne. Várom válaszodat. Ha itthon vagy és van félórányi rám tékozolandó időd, kérlek jelezd a gastrodamus19@gmail.com fiókban, "Marci is tudhatja" jeligére! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek a kedves biztatást!

    Trendo:boldogan!
    Fodorka:díszek lettek belőle ajándékcsomagra:)
    Névtelen 1, grazie!
    Névtelen 2 , köszönöm az ötletet, ezentúl ha nem sikerül valami, majd ráfogom hogy rusztikus torta:) nagyon tetszik ez az elnevezés!
    Merci, majd leellenőrizheted, hogy igazat írtam:)
    Judit, krisz, köszönöm!

    Boldog Karácsonyt mindenkinek!

    VálaszTörlés
  8. :)))

    És még Quimby is...

    Mosolygós ünnepet!

    (Ja,én vagyok a Gyógyító üzenetes is :))

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű!
    kellemes Ünnepeket kívánok neked Szegedről.
    Sándor

    VálaszTörlés
  10. Kedves Ciripbogár!
    A mai postával érkezett a csomag. Köszönöm a szép naptárt és a mézeseket!
    A sütiket még nem kóstoltuk, de a blogbejegyzés után nagyon kíváncsian várom, hogy milyenek is lettek valójában.
    ;)
    Kellemes ünnepeket, jó pihenést és sok boldogságot kívánok az új esztendőre!
    Gizi

    VálaszTörlés