2010. aug. 20.

Csobánc

.


A pannonkor végén feltörő vulkánosság sajátos képződményei ezek a tanúhegyek. A messziről nagyobb koporsóformát adó Badacsony, Szent György-hegy és Csobánc szélein a kőzet érdekes megszilárdulási formái, a bazaltkő-zsákok láthatók. Legszebb ezek közül a badacsonyi Kőkapu és a Szent György-hegyi bazaltorgonák. Ezek könnyen omlanak.  A bazaltkúpok cukorsüveg alakú formái a Gulács, a Tóti-hegy, a Hegyesd és a szigligeti Várhegy festői kúpjai. Mindegyik hegyről, mint természetes kilátóról, gyönyörű látvány nyílik a Balatonra, az északi oldal tanúhegyeire és medencéire.


a csíkos medvelepke is a bogáncsvirágot kedveli a legjobban


Ematurga atomaria, barna rétiaraszoló


A Csobánc és társai vízben meglehetősen szegények, ezért növényzetük is szárazságtűrő társulások és fajok gazdag mozaikjaként alakult ki: mészkerülő virágos-kőrises bükkösök, gyertyánosok, hársas-kőrises törmelékerdők. A sziklás részeken szinte mindegyik hegyen megtalálható a sárga virágú sziklai ternye, a pirítógyökér és a szúrós csodabogyó, gazdag a terület rovarvilága. 


szalmavirág, orbáncfű és kövirózsa


A Szent György-hegy nevezetessége az ősbükkös, amelynek évszázados fái között jó ideje nem járt favágó. Magyarországon csak itt található a melegkedvelő cselling-páfrány, de él itt pikkelyharaszt és Lumnitzer-szegfű is. A Tóti-hegy és a Csobánc sziklagyepein fekete- és leánykökörcsin díszlik, buglyos kőtörőfű él. A hegyek közötti medencék láprétjeiben több orchidea-és nősziromfaj nyílik.


szemeslepkék


Romtemplom a Csobánc oldalában





ideális ugróhely az ernyősöknek





Nevető kutya kismadárral


 Háttérben a Badacsony




2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a kirándulást! Kedvenc helyünk a Szent György hegy! Házi borunkat is onnan szállítjuk:))

    VálaszTörlés
  2. Jók a borok, bizony. Mi is megkóstoltunk párat,csak hogy tudjuk milyenek Gyuszi bácsi tomaji házi borához képest:)

    VálaszTörlés