2010. nov. 16.

Colori uniti di Bergamo

.
séta a bergamoi botanikus kertben:
a sárga levelű fa egy csodálatos Gingko biloba; szeretem japán legyező alakú, finoman erezett leveleit. Otthon a kertünkben is van egy, ekkora ősfát azonban még nem láttam belőle.


Ennek a páfrányfenyőnek szinte csak jó tulajdonságai vannak:
Ellenálló a betegségekkel szemben, koronája ellenáll a szélnek, hókárnak, fája a kártevőknek. 20–35 méteresre nő meg, egyes példányai Kínában 50 méter fölé magasodnak. Az ágak már fiatalon is erősek, vastagok, az egyik leghosszabb életű fa. Ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek.
 Levele fontos gyógynövény, hatóanyagai kiváló antioxidánsok, javítják a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.
Nagyon ősi növényfaj,közeli rokonai mintegy 270 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődtek ki. Élő kövület, nincsenek közeli rokonai. És mindemellett még ilyen szép is...többet kéne ültetni belőle.




alul balra egy khaki nevű édeskés gyümölcs, a jobb felső növényt nem ismerem.. élénk pirosra érik és kicsit epres-málnás illatú



10 megjegyzés:

  1. A (megint) csodás képeket látva azonnal Petőfi sorai jutottak eszembe:
    "...Elhull a virág, eliramlik az élet..."
    Hangulatuk egyértelműen ezt sugallja.

    VálaszTörlés
  2. Itt a hajnali különítmény, Fodorka és én:)

    Ilyen színes még nálatok a hortenzia? Gyönyörű lehet az egész kert! Ekkora ginko bilobát én sem láttam még, a mi parkunkban jóval kisebbek élnek.
    Szép hangulatú montázsok, köszönöm a reggeli sétát Bergamoban:)

    VálaszTörlés
  3. Mi okosat tudnék én itt írni?:-)
    Leírom, hogy csodaszép, és elküldöm a megjegyzést!:-)

    VálaszTörlés
  4. Hála Istennek, hogy itt vagytok Ti ezen a földön. Megörökítitek a szépség illékony pillanatait az utókor és a jelenkor számára.
    Köszönet érte.
    A képeitek nélkül oly mulandó lenne az élet.

    VálaszTörlés
  5. Jó itt nálad gyönyörködni:)

    VálaszTörlés
  6. A levélkollekciód nagyon ott van! A páfrányfenyőd csodaszép, hatalmas öreg életfigyelő :) Erdélyben - Nagyenyeden a Református Kollégium udvarában áll egymás mellett két nagy gingko biloba, de talán ketten vannak akkorák mint a Tied itt:))))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, hogy itt voltatok!

    Merci, nagyon szépek még a hortenziák, és nagyon kedvelt növény itt. Nekünk is van egy a teraszon, de sajnos júliusban elverte a jég a többi növénnyel együtt. Most hajtott ki újra.

    S@só, azt eddig is tudtam, mi mindenre jó a leveléből készült kivonat, és hogy élő kövület, a legősibb növények egyike, de azt nem, hogy ennyire ellenálló is, ezért nagyon alkalmas lenne városi beültetésre, ehhez képest elég ritkán találkozom vele. Most legalább utánanéztem jobban:)öreg életfigyelő - mi mindent láthat..milyen csodálatos lehet egy ezeréves példány!

    VálaszTörlés
  8. Annyira tetszetős ott nálatok minden! Holnap leugrok fotózni asszem. :))

    VálaszTörlés
  9. gyonyoru fotok, mind a kedvencem:)

    VálaszTörlés
  10. gyere Lackó, mondtam, szíveslátás bármikor..csak nézzél előtte időjárást, mostanában már sokszor van köd és eső.
    Judit, örülök, hogy itt is összefutottunk, gyere máskor is!

    A botanikus kerttel szerencsém volt, mint utólag kiderült..vissza akartam menni, mert első alkalommal alig pár fotó után beborult az ég, de nagyot koppantam a zárt kapun...kiderült, hogy novembertől márciusig nincs nyitva sajnos, előző nap valamiért nyitva hagyhatták a kaput.Kár, pedig most is nagyon szép, biztos télen is az lesz.

    VálaszTörlés