2013. júl. 9.

Ortensia e Borlotti

.

Fejtett bableves pirított szalonnakockákkal. Nem egy tipikus könnyű nyári étel, de a Borlotti babnak most van a szezonja és én képtelen vagyok neki ellenállni. Szieszta időben, rekkenő hőségben fejtem ki a babot. Senki, még egy kutya sincs az utcán ilyenkor. Kábult, mozdulatlan a kis falu három órán át, a hőség a tűző napon elviselhetetlen. 
Peppínó is az árnyékban hever ájultan, mozog az orrocskája, lába kalimpál, talán épp egy labda után rohangál álmában. 
Ezek a Borlotti babok gyönyörűek, egy részük cirmos, mintha kakasvérrel spriccelték volna össze őket, mások fáradt rózsásak, zöldesek, pontosan, mint a teraszon virágzó hortenzia napszítta szirmai.
Négy óra után aztán újra indul az élet: a szomszéd gyerekek visítva ugrálnak a kis felfújható medencébe, a parkon át bácsikák kerekeznek méteres takarmánykazlakkal csomagtartójukon, megérkeznek a kutyasétáltatók is. Hangos vieni qui! -gyere ide! rikkantások vegyülnek a folyamatos kabócaciripelésbe. A téren összegyűlnek a falu öregjei, kártyáznak vagy hatalmas újságot lobogtatnak és hevesen gesztikulálva vitatkoznak a tegnapi focin. Tipikus nyári békés délután. csak a szender dolgozik fáradhatatlanul

12 megjegyzés:

 1. Minden szavát átélem! Úgy szeretem az ilyen írásokat.
  Peppínó az ő kis szarvasával, a bab líraisága, a hőség, az emberek...:-)

  VálaszTörlés
 2. De szééép!
  (Szilva)

  VálaszTörlés
 3. Ilyen nyári délután városban nem létezik. Bizonyára sokan vannak, akik nem is értik, miről írsz. Pedig ezt a fajta tikkadt varázslatot, majd az utána következő "feltámadást" nem ismerni - nagy veszteség.
  A fejtett bableves pedig - szerintem - télen-nyáron mennyi eledel !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. igen, ilyen városban nincsen...sajnos. Engem teljesen elbűvöl!

   Törlés
 4. Ahogy a város hangulatát leírod az regénybe illő. A fotók különlegesek és még mindig elkápráztatnak .

  VálaszTörlés
 5. Ez a hangulat megvolt gyerekkorunkban a faluban is.Olyan jó!
  nem normális,ahogyan most kell sok embernek élni: megállás nélkül.
  A fotóid!!!....Istenem! A mennyország lesz ilyen szép,sőt...:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek, hogy nem normális a mostani rohanás! Popper Péter szavai jutnak eszembe, hogy ha ő egy ördög lenne, és megbízást kapna egy még nagyobb ördögtől, nem tenne egyebet, csak még jobban felgyorsítaná ezt a világot.

   Törlés
 6. a ngzedik k;pedet =r'kig b'mulom, ;s 't;lem a meleg nz'ri nap delel;s;t, a ciccen;seket, a hangfosyl'nmzokat a pihen;s syusyog's't, a

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hinnye: ez lett ebből?
   a negyedik képedet órákig bámulom, és érzem a meleg nyári nap delelését, a ciccenéseket, a hangfoszlányokat, pihenés susogását:))))

   Törlés
  2. :))egy kis fejtörő, külön köszönöm!

   Törlés