2013. jún. 27.

fiordalisi - kék búzavirág


A legkedvesebb virágom a búzavirág. Olyan kék mint a végtelen tenger, de szüksége van a búza társaságára, nélküle elszürkül, kifehéredik. (tudja valaki, hogy miért?) A meleg nyári szabadságot juttatja eszembe, a széna jóleső illatát, az esti ciripeléstől hangos Balatont. A
pipaccsal és a kamillával az életet adó búza őrzői, a földművesek szemében a nagy tápanyagrabló.

Somlósi Lajos megint más szférában látja:
"A pipacs és a búzavirág kettősében a pipacs maga az esztétika,a búzavirág az etika. A piros nagyasszony azt láttatja meg,ami szép, szeretetre méltó és harmonikus, a kék úrfi pedig azt, ami pontos és igaz. Ketten a búzaföldek szélén találkoznak,vagyis a kalászosok kozmikus antennaerdejét használják saját kettősük összehangolására. A búzavirág segíti a spirituális előrelátást és tisztánlátást, segít kiválasztani a felénk áradó információtömegbõl a nekünk fontosat, nem engedve magunkra zúdulni a perverz és parazita információáradatot. Ez a kék, a lapis lazuli színe, a Szaturnusz géniuszának,a kapu őrének, az idő és a karma mesterének jelenlétét jelzi a földi világban."

 A képek a La-Costa szőlői között futó búzavirág mezőben készültek.









Pepe és Peppino


mákozók







tegnap este végre láttam a macskabaglyokat, ott ültek a fenyőágak szélén, éles hangjuk betöltötte az estét. Én tényleg nagyon-nagyon szeretem a baglyokat, de nem biztos, hogy szeretnék macskabagoly családot a kertemben. Nem is értem, miért ilyen hangosan vadásznak.  A fal tövében megkésett szentjánosbogár-úrfik villogtak kapuzárás előtti pánikban cikázva, párjukat kutatva, a fű tövében a pártában maradt lánykák világítottak kitartó türelemmel. Szép hűvös nyáreste volt tegnap.



8 megjegyzés:

  1. Éppen délelőtt meséltem a kolléganőmnek a fotóidról, erre itt vannak az újabb csodák. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Judit! Apró kis csodákat láttam Nálad! Nagyon szépeket!

    VálaszTörlés
  3. Ez csak teória a részemről: a búzaszálak között más a klíma, mint a réten. Talán jobban éri őket a nap, ha magányosan és nem a búzakatonák védelmező sorfala közt állnak. Olvasom a wikiben, hogy a szirmokat pl. nem szabad napon szárítani, mert elvesztik színüket.
    A szőlős-domboldalas kép érdekes, mert nekem azonnal valami távolkeleti rizsföldet juttatott az eszembe. Hogy mire képes a fény! Megcsalni is tud. A pipacsosra is volna mondásom… Szóval már megint mind gyönyörű – természetesen a lobogófülű eszetlen kis Peppinót is beleértve…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fodorka,én is gondoltam erre, bár a búzavirág magasabbra nő mint a búza, elorozza a táplálékot. Én is kutakodtam, olvastam, hogy a kék színben van a tápanyag, ezért figyelni kell a szárításnál, a kifehéredett szirom értéktelen. meg keverve használjuk, de azt nem írják miért, gondolom, mert önmagában semmi íze nincsen.

      Arra is gondoltam, hogy talán a talaj savasságával van összefüggésben, és ezen változtat a búza jelenléte, ez sok más virágnál is megfigyelhető.
      A La Costán például főképp rózsaszín és fehér pipacsok vannak, piros csak elvétve.

      Köszönöm, hogy írtál, jó együtt tanakodni.)

      Törlés
  4. Cirip, ez gyönyörű! Imádom a búzavirágot, és már olyan ritkán látni. Maradandót fotóztál, a képeid élőbbek, mint valaha: a szorgos méhecskék a levegőben, a hálót szövő pók, a futkározó kutyusok, a pillangó a mákgubón! Gratulálok!
    Tudtad, hogy van 4 búzavirágos bögrém a levendulás csészék mellett?
    Apropó, kérhetek levendulás fotókat még?
    Szilva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem láttam még a búzavirágos csészéket, újak? na majd most:))) Örülök, hogy átjön a képeken, olyan igazi meghitt nyáreste volt. Monte felől mentünk, lent hagytuk a kocsit a falu parkolójában, és fent egyszer csak megjelent Pepe, valószínű meghallotta lentről Peppino ugatását. Követett minket a parkolóig, úgyhogy kocsival kellet visszavinnünk a La Costába:)

      Törlés
  5. Ilyen szep kekseget mar regen lattam! Minden keped olyan meghitt,amilyen a nyaresete lehetett! a gondtalanul egyutt futkoso apat es fiat is beleertve! masodszorra jottem vissza nezegetni es meg biztosan jovok :)

    VálaszTörlés
  6. Elképesztően szépek ezek a képek. Könnyedek légiesek. Van bennük némi varázslat.
    Hihetetlen hogy mennyire szépen mutatod meg a körülöttünk lévő világot.
    Szívvel lélekkel.
    A mákgubós két szál búzavirág olyan szép hogy teljesen rabul ejt.

    VálaszTörlés