2011. szept. 18.

Capri


A Tirrén-tenger 10,4 km2-es területű földi paradicsoma már a rómaiak korában is népszerű üdülőhely volt. Számos római kori villa romjaiban fedezhető fel emlékük. De Caprit már jóval a rómaiak előtt is lakták: Kr. e. 8. században görög telepesek költöztek ide. 

A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a tulajdonában lévő, egyébként szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte az annál jóval kisebb Caprira.

Utódja Tiberius császár, uralkodása idején Kr. u.26 és 37 között nagyszabású építkezésekbe kezdett a szigeten. A középkorban a sziget a Nápolyi Királyság fennhatósága alá tartozott. Lakosai a szaracénok támadásai miatt kénytelenek voltak magasabb vidékekre költözni, a mai Capri város helyére. 

     
Augustus császár kertjéből gyönyörű kilátás nyílik
 a sziget egyik természeti különlegességére, egy földcsuszamlás következtében létrejött  Faraglioni sziklákra, amelyek a sziget szimbólumának számítanak. A mediterrán kert szikláiról rengeteg kaprinövény csüng alá,   (Capparis spinosa) amelynek ecetes sós lében eltett bimbós virága a kapribogyó.



A Faraglioni szikláknak külön nevük is van: Stella (amely a fő szigethez kapcsolódik), Mezzo, és Scopolo. A Stella 110, a Mezzo 80, a Scopolo pedig 102 m magas. A Mezzoban egy kis, természetes barlang is van, amely 60 m hosszú - ez a tulajdonsága még különlegesebbé, és festőibbé teszi. A Scopolo az egyetlen természetes élőhelye  a  kék gyíknak (Lacerta viridens faraglionensis ) amely a védelmi kromatikus adaptációnak köszönheti különleges színét.

(A gyík fotójának forrása:cacapri.com
Nekünk sajnos nem sikerült találkozni  vele.
Hihetetlen, hogy pontosan olyan a bőre, mint a
mélykék lagúna hullámos vize.)

 
Capri szigetének híres smaragzöldje és a Krupp lépcső

 Capri a 19. század elején francia uralom alá került, 1815-ben azonban a Bourbon Nápolyi Királyság visszafoglalta. A 19. század közepétől Capri  közkedvelt nyaralóhellyé vált. Az első szálloda, a Hotel Pagano 1826-ban épült fel. Ekkorra már nagyon sok arisztokrata és művész nyaralt a szigeten, később pedig az orosz értelmiségiek pl. Gorkij menedékhelye lett. 
Itt találtak paradicsomi búvóhelyet a német és svéd milliárdos mágnások is. Az ágyúkirályként emlegetett német acélmágnás Krupp
gyönyörű villát  építtetett és a tengerhez vezető híres Krupp lépcsőt, azonban pederaszta életmódja hatalmas botrányt okozott.
(Nem ez volt az első, sem az utolsó eset, lehet hogy Tiberius császár szelleme kísért a szigeten. )





Két városa közül a nagyobb, és népesebb a hasonló nevű Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande van.

Nem csak gazdagság és csillogás van Caprin


 Orientális formák




Anacaprinak is megvolt a saját mágnása Axel Munthe svéd orvos  személyében, aki gyönyörű villát épített Tiberius császár palotájának helyére.(Szintén egy érdekes személyiség, aki Viktória svéd királynő  orvosa volt, de vagyonát a párizsi örömlányok kúrálásával alapozta meg.)

Munthe (villa San Michele)  kertjében egyiptomi, és egyéb antik ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. A kertből  csodás a kilátás Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúv is látszik.




 Munthe nagy kutyabarát volt, még egy Pepe kutyát is felfedezhettek a jobb oldalán.



 Capri ismertebb oldala: gazdagság, csillogás, Gucci és Armani
a nők vásárolnak, a férfiak focit néznek.
 




11 megjegyzés:

  1. Ó! Ez gyönyörű!
    Így jobb kedvel indulok a ködös és szürke reggelbe...

    VálaszTörlés
  2. Ez aztán jó kis beszámoló volt, köszönöm!
    Micsoda gyönyörű helyekre repített benneteket a szél. És mégis kaptunk kékeket, köszi Ciripke :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez csodaszép! A beszámoló pedig annyirafelcsigázó, hogy az embernek kedve támad többet is olvasni róla:)

    VálaszTörlés
  4. Ööööö...Be kell vallanom kerestem a kromatikus adaptációról valamit, de csak növények adaptációjánál találtam. Nem lehetne apróbetűsben a bejegyzés végén olvasni?

    VálaszTörlés
  5. Most, azonnal, rögtön el kell mennem Caprira! Függök mindentől ami olasz, és eddig Capri kimaradt. Felkerült a "Bakancslistámra" :-)

    VálaszTörlés
  6. köszi Márta, itt is csúnya ködös lesz a tél,be kell az élményanyagot osztani:)

    Szia Merci, ezek aztán igazi hihetetlenkékek voltak. A kék barlangban nem voltunk, éppen viharos volt a tenger, annál kékebb pedig nincs is, azt mondják.

    Eszterlánc, én se tudok túl sokat erről a kromatikus adaptációról, csak ennyit, hogy a földcsuszamláskor a sziklán ragadt gyíkok elszeparálódtak, és a populáció lassanként felvette a sziklát övező víz hihetetlenkék színét. Azt hiszem, hasonló példák még a Komodói sárkány -bár az izolált gigantizmus-és a Darwin által vizsgált pintyek változatos tollmintája egyes szigeteken.
    Van egy herpetológus ismerősöm, megfogom őt kérdezni.

    Zsuzsa, kívánom, hogy hamarosan:)

    VálaszTörlés
  7. Ciripke! Szívesen megbújtam volna kis manóként a zsebedben, hogy láthassam ezeket a csodákat! Azonban hála Neked így is részesei lehettünk ennek a csodának. Ellaknék szívesen valamelyik sziklás hegyoldalon. Persze nem palotában, csak egy egyszerű, szerény házikóban.
    Nincsenek is nagy igényeim a lakhelyem megválasztásánál. :)))

    VálaszTörlés
  8. Judit, a beszámolod fantasztikus...

    VálaszTörlés
  9. Most már aztán nagyon irigyellek...és nemcsak a római emlékek miatt!!!!

    VálaszTörlés
  10. Ezer köszönet a bejegyzésért! Történetesen pont Capriról kell készítenem egy 5-10 perces prezentációt olasz órára. A bejegyzésed gyönyörű és pont jó alap lesz. Már csak a fordítást kell megcsinálnom... :-) Köszönöm

    VálaszTörlés
  11. Ezer köszönet a bejegyzésért! Történetesen pont Capriról kell készítenem egy 5-10 perces prezentációt olasz órára. A bejegyzésed gyönyörű és pont jó alap lesz. Már csak a fordítást kell megcsinálnom... :-) Köszönöm

    VálaszTörlés