2011. szept. 12.

Vendemmia a La-Costa


.
Meleg volt az idei nyár, az eső pont jókor érkezett, ezért a szüret is nagyon hamar elkezdődött. Így történt, hogy most hétvégén a La-Costában az utolsó szüreti napra készülődtek, vasárnapra a merlot és némi chardonnay maradt a tőkéken.

Szép volt ez a meleg szeptemberi nap, és Marcival azon filóztunk, miért ilyen szívszorítóan szépek ezek az ünnepek a La-Costában.

Gyönyörű helyen van, persze. Gleccser vájta völgy, teraszosan művelt szőlővel, nincs gaz, parlagfű, de van  szamóca, jelezvén, hogy egészséges az erdő és a  szőlő is majd kicsattan, nincs gomba, penész, vegyszerek.

Ez mind nem lenne elég, ha az ott élők nem élnének ilyen harmóniában környezetükkel, nem éreznék azt a nagyon kényes egyensúlyt, ami kell ahhoz, hogy ember és természet jól megférjen egymással ebben a mai világban.

Dolgos hétköznapok és nagy örömmel végzett aratás, a kemény munka utáni szívből jövő mulatság volt ez a szüret, a párás melegben dalolva, mosolyogva szedték a fürtöket, a kutyák izgatottan rohangáltak a sorok között, robogott a traktor a nyomukban.
Ebéd után a hűs borok hatására előkerült a gitár, aztán délután a préselés még nagyobb jókedvvel folyt.
Mikor minden elkészült, körbeültek az emberek, koccintottak, énekeltek-gitároztak tovább, és valahogy senki sem tudott hazamenni.
 Feljött a hold, egyik-másik szüretelő már ötször-hatszor elbúcsúzott mindenkitől, -igen, most zuhanyoztam, mindjárt megyek haza-mondta a telefonba, aztán csak még egy dal, meg még egy.
Grandi emozioni, ahogy ők mondják.


 
14 megjegyzés:

 1. Pontosan ez a harmónia és egyensúlyra való békés törekvés hiányzik innen, a mi környezetünkből. Megbecsülni, amit lehet, vigyázni rá, élvezni aztán annak a gyümölcsét - ezt csak a legeslegszűkebb környezetben lehet megtenni. Úgy látom ma, itt, ahol mi lakunk. Ezért jó NÁLAD lenni és olvasni a soraidat, látni ezeket a gyönyörű képeket, kicsit odaképzelni magunkat :)
  Nagyon tetszik a hangulat, köszönöm!
  És nagyon szép vagy szüretelés közben :)

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörűűűűű!!! Köszönjük, hogy megosztottad velünk! Ihletet adhat mindenkinek a saját harmónia megteremtéséhez... Mert magunkban kell kezdeni, ugyebár.. ;) Piszi! Katka

  VálaszTörlés
 3. De jóóóóóóóóó!!!
  Vártam már egy ilyen írást! Most jönne az, hogy leírom melyik a kedvenc képem, de nincs. Mind úgy jó, ahogy van.
  Megvan már a jó olasz bor alapanyaga is!:-)

  VálaszTörlés
 4. Azért az a kellemesen párás első látkép gyönyörű. A "mosakodós" is kedvenc.
  Mégis csak kiválogattam kettőt a sok alapból tetsző közül:-)

  VálaszTörlés
 5. Szia Merci,
  de jól megfogalmaztad te is..igen, nem tehetünk mást, mint szűkebb kis mikrokozmoszunkban megvalósítani a harmóniát. Képeidet nézve Neked ez tökéletesen sikerül.
  Köszönöm:)mindenki nagyon szép volt szüretelés közben:)

  Katka, minden visszahat és összefügg...

  Éva, jó, hogy mégis választottál, olyan kíváncsi vagyok, kinek melyik, miért...anyukám is kérdezte, nekem melyik a kedvenc. Persze főként érzelmi okokból a kutyás mosolygós lány és mellette a hordóknak támaszkodva a gazda.
  Tavaly az egyik bor benne volt az első 100-ban, idén is jók az esélyek:)

  VálaszTörlés
 6. Teljesen átéli az ember a képeid, leírásod segítségével ezt a szüreti hangulatot! Ismét nagy élmény volt Nálad járni! Köszönöm! :)

  VálaszTörlés
 7. É stata veramente meravigliosa. Grazie a tutti quanti per tutto, ma sopratutto alla belezza, ricchezza e armonia naturale creature di dio.

  VálaszTörlés
 8. Régebben résztvettem egy szüreten. A képeidet nézve felidéződtek bennem azok a pillanatok. Éreztem ahogy a mustlé Folyik végig rajtam, aztán finom illata volt a napi munkának.
  Este fáradt emberek ültek a tűznél és népdalokat énekeltek. Volt egy film Olaszországban játszódik. Út a mennyországba volt a címe. Egy szüret, egy szerelem, családi tradiciók, összetartozás, a föld tisztelete, volt a film témája. Anthony Quinn egyik utolsó filmje Keanu Reeves is játszik benne. A képeid nézegetése közben ez is felidéződött bennem.

  VálaszTörlés
 9. Ezt a filmet én is láttam, és tetszett is. Évek óta szeretnék elmenni szüretelni, ez a legszebb munka, nem is fáradtság! Talán az idén. Nem kell valakinek segítség?
  Cirip, gyönyörűek a képek, Te vagy a La Costa hivatalos fotósa, még egy kiállítás?
  Szilva

  VálaszTörlés
 10. Fantasztikus, gyönyörű, csodás képek!
  Hiányzik a szüret... pár éve még minden ősszel részt vehettünk több barátunk szüretén is. Imádtam, igazi Föld-ünnep, belsőségesen mély és szép élmény volt mindegyik.
  De a képeid. Egészen kivételesek. Köszönöm az élményt!

  VálaszTörlés
 11. Az élet valahogy úgy hozta, hogy máig nem voltam szüreten. Csodálatos képeid kárpótolnak mert szinte érzem a táj szépségét, a nyugalmat, még talán a must ízét is ... Már többször végignéztem és mindig szebb és szebb. Köszönöm Ciripke, sok puszi .

  VálaszTörlés
 12. Már másodszor néztem végig ezeket a gyönyörű képeket! Köszönöm!! Egy mondatod nagyon megfogott: nincs parlagfű!!!!!! De szeretenék ott lenni!!!!:)

  VálaszTörlés
 13. Cirip, bogaram! Ha küldesz néhány fotót, írok "rájuk" egy novellát, talán verset. Ihletet adnak a képeid.

  Ölel: Trendo

  VálaszTörlés
 14. köszönöm, Rita!

  Györgyi, ezt a filmet még nem láttam, pedig nagyon szeretem mindkét színészt, Anthony Quinn a Revansban már öregen fantasztikus volt...a pillantásától lefagyott a hátam. Mindenképpen megnézem.

  Szilva, dolgoztam is, nem csak kattintgattam, folyt rólam a víz, látszott, hogy nem vagyok hozzászokva.
  Az elmaradt szüretet meg majd Gyuszi bácsinál bepótoljuk.

  Duende, köszönöm, igen, jó szó ez rá: Földünnep

  Ibolya, remélem, megyünk együtt majd szüretre is! sok-sok puszi!

  Tipitá, örülök, hogy itt jártál! Ez a parlagfű téma engem is nagyon izgat, Balatonon derékig jártam benne. Kíváncsi lennék hozzáértők véleményére, milyen összefüggései vannak a fertőzöttségnek. Gyimes virágos rétjein sem találkoztam vele soha.

  Trendo-Galagonya: bármelyiket szívesen!

  VálaszTörlés