2011. márc. 8.

Mimosa per te

Nem szeretem a kitalált ünnepeket, pláne azokat nem, amit a bizniszvilág őrületté fúj fel. Hallottam, otthon lépni se lehetett a virágárusoktól. Az itteni "Nők Napja" nekem jóval szimpatikusabb, maximum egy szép szál mimózát adnak kedvesüknek a fiatalok.

Én ezt a mimózát Nektek szeretném küldeni, régi hűséges, és kedves új olvasók:)


  Nekem most van egy dédelgetett cserepes példányom, róla készültek a fotók, remélem sikerül kis bokrocskává nevelni. 


Botanikailag az igazi mimóza, amit a népnyelv is átvett érinthetetlensége miatt, a szemérmes mimóza (mimosa pudica)  melynek lilás virága van, érintés hatására összecsukódnak a levelei és a levélnyelei is lehajolnak.(tigmonasztia) 



Nőnapra az olaszok a sárga virágú fajtát adják, nem érzékeny az érintésre, az ausztráliai Acacia dealbata nevű fa virága.


A mimózafélék a pillangósvirágúak legkisebb családja, 40 nemzetségükbe kb. 2800 faj tartozik.Nagy részük a trópusokon és szubtrópusokon él, legjellegzetesebbek a szavannaerdőkben. Apró virágaik tömött fejecskékbe, fürtökbe vagy füzérekbe tömörülnek. Csalogató hatásukat hosszú, sokszor több centiméter nagyságú és színes porzószáluk adja. A virágszerkezet a pillangósvirágúakon belül a legősibb. A virágok szimmetriája sugaras.



Gyerekkoromban egy régi kis asztalkán anyukám mindig tartott egy szál mimózát egy rézkancsóban. Ebben az asztalkában tartották a fontos iratokat, gyerekként a tiltott fiók volt. Persze annál jobban izgatott, rendszerint ez a párbeszéd folytatódott:
-Anyu, nyúlok a fiókba?
(kezem már a fiókban)
-Nem!!!!
- de nulok!

11 megjegyzés:

  1. No jó a mimózát elfogadom, annál is inkább, mert férfi családtagjaim közül egyedül a fiam lepett egy szál rózsával. Mi nők unokától, nagymamáig körbe virágoztuk egymást!

    VálaszTörlés
  2. Én is köszönettel veszem a mimózát és a leírásokat is, igazi botanikus kertbeli sétát tettem veled:) Szépek a képek, olyan ciripesek. És nagyon örülök a sok olvasódnak, gratulálok:)

    VálaszTörlés
  3. Érzékiek a képek ,nem véletlen, hogy a kedvenc virágom

    VálaszTörlés
  4. Márta, szívesen:)

    Merci, milyen kedves vagy, hogy gratulálsz:)) (ekkora rajongótáborral a hátad mögött:)))
    Nagyon örülök minden bejegyzésnek és olvasónak, de ha csak ketten olvasnák, akkor is csinálnám. Emlékszem, amikor elkezdtem, nem vettem észre, hogy megjegyzést is lehet küldeni, hogy meglepődtem az első bejegyzésen.

    Szemi, Genfi,
    Nekem is a kedvencem. Mindjárt, leírom, miért.

    VálaszTörlés
  5. So lovely to see those yellow mimosas, they are lovely, and for a long time I haven´t heard about mimosa púdica, so hard to find here in Chile.
    My husband and kids have the Horta last name...
    hugs from Chile

    VálaszTörlés
  6. "Gyerekkoromban egy régi kis asztalkán anyukám mindig tartott egy szál mimózát egy rézkancsóban." Hmmm, szinte látom, de szép látvány.
    A képeid is mint mindig.

    VálaszTörlés
  7. Ciao Maria, grazie!!!
    They have very nice name! In Hungary we use like a first name.

    Éva, otthon keresek egy ilyen fotót, azt hiszem van olyan amin pont nyúlok a fiókba.

    Úgyis már régóta tervezem, hogy digitalizálom őket, ígérem meg fogom mutatni.
    Már van pár ígéret a padláson, zöld szívecskés karkötő, stb.;)

    VálaszTörlés
  8. Tüneményes a gyerekkori történet!:)
    Nekem sokkal jobban tetszik a sárga virágú mimóza.Csodásak a fotóid!!!!
    Lányom ezt az üzenetet küldte nekem "nők napjára": -Boldog Nőnapot Anya!,tudom,hogy utálod!de ha te nem lennél nő, én nem születhettem volna meg-.
    Nekem ez volt a legnagyobb ajándék.Mi sosem ünnepeltük ,mivel a kommunizmus alatt ez kötelező volt.

    VálaszTörlés
  9. Csodásan láttatod a női lélek sejtelmes puhaságát a mimózáidon keresztül. Ha marslakó lennék és nem tudnám, mit jelent a nő, akkor elég lenne megnézni, ezeket a képeket. Nemcsak tudnám, de érezném is a szó jelentését.

    VálaszTörlés
  10. köszönöm, Mammka!
    A te történeted is nagyon bájos!

    Kedves Györgyi, örülök, hogy így látod..igen szerintem is a mimóza nagyon nőies virág...szépnek tartom, hogy itt ezt választják erre a napra.

    VálaszTörlés