2011. márc. 8.

Il conflitto tra il carnevale e il digiuno - Farsang és böjt harca

 .
 .
Kedden még színes forgatag volt a város, mindenfelé konfettiket szóró gyerekek rohangáltak, az éttermek fánk-hegyeket raktak ki bejárataik elé.
Este papnak és apácának öltözött fiatalok dülöngélve énekeltek az utcákon.
Szerdára mintha elvágták volna...az utcák üresek, csak egy-két szemetet  sepregető zavarja meg a csendet, hatkor fekete ruhás tömeg igyekszik a templomba. Szinte a levegőn, a falakon érezni, vége a farsangnak, a böjt elkezdődött.

Bergamo, Piazza Vecchia





il piccolo Arlecchino







Stezzano, sagrato della
parrocchiale di S. Giovanni Battista


A templomban egy gombostűt sem lehetett leejteni, az egész városka ott tömörült. Még a pár napos csecsemőket is elhozták.
Míg nálunk egy kis keresztet rajzol a pap homlokunkra a hamuval, itt a papok bő marékkal a fejet hajtó hívekre szórják.
A mise nagyon szép és megható volt, a templomból kijövet mégis mosolyognom kellett: mintha ránk szakadt volna a mennyezet...
     „Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel”

5 megjegyzés:

  1. el fantastico....:)))))))
    Nagyon jó ez így kedves Ciripke - hogy tudósítasz a világ egy szép és úgy tűnik igen vallásos részéből... tanulhatunk belőle, sokat - nagyon sokat. Bár nem vagyok hívő, de Istentagadó sem - történelmi ténynek elismerem....
    És csak mintegy P.S. -ként, Petra lányom járt nemrég Velencében - karneválvégen. Ő is szépeket fotózott - én pedig jó szponzorként irigykedtem kissé, és megfogant bennem egy (ismerős) vágy :))))

    VálaszTörlés
  2. Sokkal színesebb és nyüzsgőbb, mint képzeltem, a nyáron alvó városka most megmozdult, kijöttek a gyerekek is, nem csak a kedves öreg nénik és bácsik. De jó látni az ismerős helyszíneket így! Én is köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Irigy, irigy, irigy vagyok ezekért a gyönyörű fotókért!

    VálaszTörlés
  4. Márta, Én köszönöm!

    S@só, hát én is irigykedem..a karnevál csodálatos lehet egy jó társaságban. Írj, ha valamilyen módon megnézhetem a képeket.

    Névtelen, de mert tudom, ki vagy, jöttök ti még a mi utcánkba:))Igaz?

    Szecsi, de hát nálad is milyen gyönyörű! Köszi!

    VálaszTörlés