2013. ápr. 7.

Insalata mista del prato - salátástál a mezőről


Peppinó virágos étvágyát megirigyelve (és egy téves beazonosítást követve) tegnap kicsit utánanéztem, melyik növény ehető a házunk előtti réten, melyiktől jobb óvakodni. Kiderült, egy egész salátástálat lehet összeállítani a kínálatból, legtöbbjének a fogyasztása számunkra is nagyon ajánlott. Nem utolsó sorban pedig remek blogokra akadtam kutakodás közben:) 
például az Erdőkóstolóra, egy bűbájos, nagyon gondos és szép blog ebben a témában.
Az Olajzöld levelek kékek blog linkjét meg megtaláljátok jobb oldalt a kedvencek között. (ideje lesz a kedvencek listát frissítenem)

a kínálat a következő:

 Anyukámnak pedig ezzel a  csokorral kívánok nagyon boldog  és még nagyon sok napsütéses, virágos születésnapot!

illatos ibolya (Viola odorata) virága szintén ehető

A növények élőhelyükön fotózva:

Piros árvacsalán (Lamium purpureum)
Gyógyhatásáról megoszlanak a vélemények, a virága nagyon kis mennyiségben arzént is tartalmazhat, ezért ne sokat fogyasszunk belőle egyszerre.

 Tyúkhúr, vagy szebb nevén csillaghúr (Stellaria media) latin neve is a csillagra utal, mert tíz, valójában 5 mélyen osztott hófehér szirmával és ötágú fellevelével olyan, mint egy csillagocska. Ezt már láttam, hogy szorgosan gyűjtögetik a helyi bácsikák. Keverjük salátába, sok betegség ellen hatásos gyógyír: pl. segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély esetén, de szaponin-tartalma miatt ebből se fogyasszunk nagyon sokat egyszerre.


 Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) és Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)
 A pásztortáskának, népies nevén gezemicének legismertebb a vérzéscsillapító hatása. Tartalmaz flavonoidokat, vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat valamint kolint és tiramint.

A pongyola pitypang étvágygerjesztő, epeműködést serkentő, szél- és vízhajtó hatású. Emésztési bajokban, zsíranyagcsere problémákban, epetermelődés fokozására, vese- és májbajok esetén hasznos. Enyhe hashajtó. Megakadályozza az epekőképződést, jó hatású a tavaszi méregtelenítésben.

 
 Sikerült ezt a két kis növénykét is Juhmeli segítségével beazonosítani:

  Lúdfű, (Arabidopsis thaliana)roppant érdekes növény, miszerint alacsony kromoszómaszáma (n=5) és rövid generációs ideje miatt fontos növénybiológiai és genetikai modellorganizmus. Igen kicsi genommal rendelkezik, ami hozzájárult, hogy 2000-ben az első növény lett, melynek teljes genetikai állományát szekvenálták.
A  virágos növények mintegy 250000 faja között a lúdfű sejtmagja rendelkezik az egyik legkisebb DNS készlettel. Bár közvetlenül nem használják a mezőgazdaságban a lúdfüvet, még salátaként sem fogyasztják a reform étrendben, dísznövénynek sem tekinthető mégis napjaink sztárnövénye. A tudósok általa tanulták meg, hogyan védjék meg a búzát, napraforgót, kukoricát a  különféle betegségektől, hogyan virágoztassák és érleljék a paradicsomot és egyéb zöldségféléket, vagy hogyan növeljék meg a repce olajhozamát:)
 
Ösztörűs veronika, (Veronica chamaedrys) népies nevei örgödcsíptefű vagy viharvirág. Nem szabad összekeverni az orvosi veronikával, bár ezt a kis növényt is használták a népi gyógyászatban, hatóanyagai megterhelik a májat nagy mennyiségben.

és egy lelkes virágevő:)

Mivel az információkat az internetről szedtem, és sok egymásnak ellentmondó véleménnyel is találkoztam, ezért minden kiegészítést, korrekciót szívesen fogadok!

20 megjegyzés:

  1. Rajongok a botanikáért,a gyógynövényekért!!!!!Micsoda fotók!!!!Külön kulináris élvezet!:)
    Most már a férjem is hajlandó megenni a zöldeket.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés vagy!

      Mai ebéd utáni párbeszéd:

      -Csinálok délutánra palacsintát, jó? Édeset vagy sósat?
      -Édeset!
      -dee mit szólnál egy olyanhoz, hogy juhtúrós csillaghúros palacsinta? olyan tavaszias...
      -Hagyjál már ezekkel a gyomokkal
      -vagy krémsajtos-szarvasgombás pitypanggal?
      -mondtam már, hogy édeset!

      Törlés
    2. Akkor bodzavirágos-akácvirágos?

      Törlés
  2. üde tavaszi hangulat, imádom

    VálaszTörlés
  3. Szia! Még sosem írtam, de szeretek benézni hozzád. A képeid nézegetése felér egy kis utazással. Ezekkel a zöldekkel egyelőre csak elméletben vagyok köszönőviszonyban, bár a tyúkhúrt ropogtatjuk valahányszor játszunk az udvarban. A többit még nem vittük át a gyakorlatba. Lehet azóta már kiderítetted, a fehéres virágú lúdfű, a kék pedig ösztörűs veronika. Minden jókat. Meli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juhmeli,

      örülök, hogy írtál! Köszönöm a meghatározásokat is, nagyon ismerheted a növényeket! Utána is néztem nekik, mindjárt be is írom őket a képek alá!

      Törlés
  4. Csodálatos fotók, nem is találok szavakat rá :) ezért általában csak csendesen szemlélődöm Nálad :)

    Szeretnénk Andreával (Erdőkóstoló) megkérdezni, hogyan lehet feliratozni a képeket? milyen program szükséges hozzá. Ha gondolod, akkor folytathatjuk levélben.
    Köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
  5. Ez most teljesen elvarázsolt!!! Köszönöm szépen!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a jókívánságot, ennél többre nem is vágytam. Elképesztően hangulatos, gyönyörű fotók ! Különösen nagy élmény, hogy nálad már beköszöntött a tavasz....

    VálaszTörlés
  7. :-) Örülök, hogy te is rátaláltál "Erdőkóstolóra" :-) Nagyon jó, hasznos ötleteket és ismertetőt ad a különféle ehető vad növényekről. Bár én elég sokat ismertem, de számomra is voltak/vannak ott újdonságok.
    Szép lassan, óvatosan azért meg lehet próbálni egyik-másik bevezetését a háztartásba - ami nem azt jelenti, hogy vegakonyhád lesz, de 1. változatosságot jelent 2. garantáltan (remélhetőleg) nem vegyszerezett.
    A fotók meg "szokás szerint".... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Fodorka, szép óvatosan meg is próbálom:)

      Törlés
  8. Köszi a "tanulmányt", a most is csodás fotókat. A zene pedig gyógyír a lelkemnek! Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  9. Tegnap előtt ibolyát kóstoltam.
    Kicsit kesernyés.
    Felénk még nem akar "artikulálódni" a ZÉLET!!!
    Szürkeség és hideg.
    De illatokat már lenget a szél!

    VálaszTörlés
  10. Én is Erdőkóstoló és Fodorka után indultam a kertbe zöldet gyűjteni. Az akkori felbuzdulásom idején nálunk még semmit sem találtam, akkor majd ismét elindulok.Talán már nagyobb szerencsével.... A nap azért már süt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most itt is ismét havazást ígérnek...próbára teszi a türelmünket ez a tél...

      Törlés
  11. Köszönöm az ajánlást, remélem hasznos és örömteli lesz az Erdőkóstolós Neked és Mindenkinek. csodásak a fotóid és zene.... üdv. Andrea

    VálaszTörlés
  12. A gyönyörű sétákért rád gondoltam, mikor a díjnak gazdát kerestem, nálam átveheted.

    VálaszTörlés