2011. nov. 25.

Melograno

.




Megismerkedésem ezzel a gyönyörű gyümölccsel jó húsz éve kezdődött, mikor is ezt kaptam ajándékba valakitől mint mediterrán különlegességet.
Használati utasítás azonban nem volt hozzá, nagy bátran felvágtam tehát majd elámultam a kis  gránátgyöngyöket rejtő belsején. Az ámuldozásnál tovább nem is jutottam mert a "hogyan is legyen tovább" röpke 2 hete alatt
megfonnyadtak a gyöngyöcskék.

 

Azóta töretlen szerelem fűz hozzá, mert

1. tényleg olyanok a magocskái mint ezernyi apró gránátgyöngy
    kedvem lenne nyaklánccá fűzni őket
2. nagyon-nagyon egészséges, az egyik legfőbb C vitaminforrás
3. édeskés, szörpös ízébe keveredik egy kis fanyarság is,akár nagy  boldogság közepette egy röpke bús gondolat

 


de elkészítés-hámozás terén nem lettem sokkal rutinosabb húsz év múlva sem. Múlt héten körbenéztem blogtársaknál, mit kéne csinálni hogy a konyha ne nézzen ki úgy egy gránátalma -facsarás után mint egy akciófim bombarobbantásos-vérengzős jelenete, és elég vicces ötleteket találtam Chili& Vanillánál például:

1. bontsuk szét a fürdőkádban (hát ha Marci rám nyitná a fürdőajtót amint épp a kádban ülök egy késsel és három gránátalmával vagy én vinném őt, vagy ő vinne engem a mentálhigiéniára.)

2. A kertben, pink fürdőruhában (mivel ilyentájt van a szezonja és én 
     elég fázós vagyok, ezt is elvetettem.)
3.  zacskó alatt anyukám ötletére- ennél maradtam.

 


Egyébként nagyon változó, melyik mennyire fröcsköl, a mait minden különösebb trükk nélkül szépen  belemorzsolgattam a tálba.



 Találtam praktikus recepteket is, íme itt egy, amit ki szeretnék próbálni:

Narancsfacsarón kifacsarjuk a levet, majd ásványvizes palackban lefagyasztjuk. Másnap kivesszük a fagyasztóból, és mivel a gyümölcs hamarabb enged fel, szépen leöntögetjük a gyümölcsöt, míg csak egy rózsaszínes jégkupac nem marad hátra. Az így kapott sűrű nedűt újra lefagyasztjuk.

Én mindig is ódzkodtam a visszafagyasztástól, de gondolom ebben az esetben nem okoz problémát.










 azon frissiben joghurttal és egy kis barna cukorral
















19 megjegyzés:

  1. Én is imádom. Épp tegnap vettem 2 darabot. Tavaly előtt kóstoltam először és a rabja lettem. :)
    Nigella úgy szokta csinálni, hogy keresztben kettévágja és egy fakanállal egy tálba ütögeti ki a magjait. Megpróbáltam, nekem nem igazán jött össze. Valamennyi kipotyogott, de a nagyját így is ki kellett pucolgatnom.
    De megéri, mert az egyik legvarázslatosabb ízű gyümölcs. Konkrétan ha elkezdem enni, nem bírom abbahagyni... :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép képek!! És mi is szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Én is a képeken ámuldozom...
    Talán egyszer már ettem gránátalmát, de most nem igazán tudom felidézni az ízét.
    Azok a kis gyöngyök viszont nagyon szépek.

    VálaszTörlés
  4. Sosem ettem még, bár szemeztem már vele. Azt hiszem, meghoztad a kedvem, Cirip! Olyan szép meleg, hangulatos, otthonos-gyöngyös képeket hoztál!

    VálaszTörlés
  5. Rukkolával, és tonhallal egyszerűen fenséges. Én törőfával (muddler) ütögetem ki a magokat, igen jó eredménnyel.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm az ötleteket!

    A kopácsolást is kipróbáltam, de úgy látom,az is gyümölcsfüggő, vagy bejön, vagy nem..

    A rukkolás-tonhalas párosítás érdekes,magamtól nem jutott volna soha az eszembe, de kipróbálom, köszönöm Joli!

    M,"szemezni" kell vele, az biztos:)))

    VálaszTörlés
  7. Wow!!!!
    You make stunning pictures!!!!
    I love them all.
    What kind of lense do you take for it?
    Hugs from Germany,
    Tanja

    VálaszTörlés
  8. Ezek a szivet melengető fotók nyugalmat s egy kis boldogságot ad ezen a szürke ködös reggelen.Köszönöm a recepteket máris csinálom.

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikus képeid atmoszférája elűzte az élet minden kihívását.

    VálaszTörlés
  10. Azon gondolkoztam, hogy létezik- e olyan téma ami a kezeidben ne válna gyönyörűséggé? Azt hiszem tudom a választ.. Mindent bearanyozó a tehetséged.
    Részemről vagy húsz éve próbálkoztam e gránátalmával. Kiábrándító eredménnyel. Azóta gyönyörködöm benne, és tiszteletben tartom őt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank You, Amtolula, welcome!
      The lense is Nikon macro.


      Ibolya,hozok majd, mert azt hiszem,kicsit olcsóbb itt, mint otthon.

      Györgyi,köszönöm, egész zavarba hozol, de jól esik, mert én mindig nagyon bizonytalan vagyok. Ahogy felteszek valamit, már rögtön törölném is.
      Azt mondják az elégedettség nem visz előre, ezért nem bánom...
      A gránátalmát meg ne add fel, látod én is megharcoltam vele- érdemes!

      Törlés
  11. Csodás képek, színek.... a szitakötő felkeltette a figyelmemet, miből készült?

    VálaszTörlés
  12. Szia Judit Eszter!

    A szitakötő drótra tekert raffiából készült

    VálaszTörlés
  13. Nagyon tetszenek a képek és a gondolatok, szívesen járok itt nálad!

    VálaszTörlés
  14. Ciripke ! Mióta gyönyörű gránátalmáid megihlettek állandóan a receptekkel kisérletezek. Sajnos a valóságban nem olyan szépek mint a képeken.

    VálaszTörlés
  15. Teljesen OFF: bevallom, Nálad hallottam először Laura Pausinit, és megfogott, megragadott. Köszönöm, hogy megismerhettem!
    Van egy vendéglő, amit nem véletlenül kedvelünk, és Pausini-hallgatás után megbeszéltük a laptop előtt, hogy mennyire illene oda ez a zene... A következő alkalommal Ő szólt - tőlünk teljesen függetlenül. Szép este volt!
    Luca

    VálaszTörlés
  16. Szia Cecília, örülök, hogy szívesen jársz nálam!

    Thank you Conny, welcome here!

    Luca, ne haragudj a múltkori személyes utalásokért, rögtön egy olasz névre asszociáltam, de kiderült, nem te vagy akire én gondoltam.
    Örülök az ilyen teljesen offoknak és kíváncsivá tettél, melyik étteremben jártatok?
    December 23-án lesz egy hatalmas koncertje Milánóban, nagyon szívesen megnézném élőben is, de akkorra már otthon leszünk...

    VálaszTörlés
  17. Lucaként magyar lány vagyok, nemrég találtam a blogodra, és azóta lelkesen kommentelek. Az étterem budapesti. Karácsony előtt biztos nem jutok el Milánóba.:(
    A témához is szólva: imádom a gránátalmát, kis léket vágva a héjára, fokozatosan bontogatva szemenként eszem szinte vallásos áhítattal.
    Luca

    VálaszTörlés