2010. okt. 27.

Rimini

 .

Hétvégén ellátogattunk Riminibe, egy kedves barátunk hívott meg minket.
Nyáron maga lehet a pokol; ( ahogy Gabika keresztfiam mondaná) zsúfolt strandok, hatalmas hotelrengeteg, 40 fok árnyékban, de árnyék az nincs, csak ha megveszed a napernyőbérletet.


(Gabika mostanában mindenre ezt a kifejezést használja:
-Milyen volt a nagymamánál?
-Maga a pokol.
Biztos valami filmben hallotta.)


Most viszont nyugodt, szinte mennyei arcát mutatta Rimini, nagyon magas volt a páratartalom és a nap éppen hogy csak átszüremlett ezen a tejszínű fátylon.
Sétáltunk a tengerparton, néztük a futókat, kutyasétáltatókat, felszedegettünk minden érdekeset, amit a tenger elénk dobott.










Az óváros nagyon szép, sok római és reneszánsz emléket őriz, hangulatosak a régi macskaköves utcák, és még most is pezseg az élet esténként.





A főtéren épp egy körmenet vonult lassú tánccal forgatva egy Mária-képet, a fúvószenekar vontatott, lágy zenét játszott.





Szégyenszemre azt is csak most tudtuk meg  barátainktól, hogy egyik kedvenc Fellini filmünk az Amarcord is itt játszódik Fellini szülővárosában. Rögtön peregni is kezdtek a szemünk előtt a képek amíg az óvárosban sétáltunk,nevetgélve idéztük föl a kedvenc jeleneteket.


Az Amarcord 1973-ban készült, a cím az olasz „Io mio ricordo” (Emlékezem) romagnai tájnyelvi változata (a m’ arcord), a forgatókönyvíró Tonino Guerra egyik verséből származik.





Noha Federico Fellini világsikerű alkotását önéletrajzi jellegű műnek tartják, a rendező kitartóan cáfolta, hogy valóban saját fiatalkori élményei alapján forgatott volna. (persze, én is cáfolnám)

A főszereplő fiút, Tittát a csibészkedésnél csak egyvalami érdekli jobban: a nők. Titta meggyónja a papnak, hogy őt bizony a dús keblű trafikosnő éppúgy felizgatja, mint a tigrisre emlékeztető tanárnő, vagy a körmenetről hazafelé tartó asszonyok csábosan domborodó tompora a biciklinyergeken.

eredeti fotó (forrás : wikipédia) a többi a most hétvégén készült képek régiesített változata

11 megjegyzés:

  1. Dejó! (Látom, vonzódsz a bicikhez:) A tengerparttal kapcsolatban egyetértenék Gabikával...
    Nagyon jó hangulatú kis bejegyzés! Az a nagyon színes ruha a nénin olasz népviselet? Tetszik, ahogy kiemelkedik a képből.
    Köszönöm az idegenvezetést:)!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Mária!

    Szia Merci,

    inkább mexikói, vagy cigány viseletnek néztem, és hasonló ruhás asszonyok voltak a körmenet előtt is. Sajnos nem kérdeztük meg, hogy milyen alkalomból lehetett.
    Nagy bicajpárti vagyok, az itteni biciklik olyan bájosak és változatosak (pl. régi fonott kosárkákkal szerelik fel őket),hogy megérne egy külön bejegyzést.

    VálaszTörlés
  3. - Vajon hová tűnt a tegnap írt kommentem ?
    Mindegy... Ma is az a véleményem, hogy bár én "hegyes" vagyok és nem "vizes" azért szépnek találom a tengerparti képeket is. Különösen a kutyás nyerte el a tetszésemet. Én érzem/látom a képből azt, amit ott, akkor a kutya érzett.

    VálaszTörlés
  4. De szép helyen laktok, jártok. Varázslatos ott a környezet. A képek szépek lettek, jól visszaadja a hangulatot. Amúgy - ha nem titok, Cirip -, ti hogyhogy ott éltek Bergamo mellett, azaz Itáliában? :)

    VálaszTörlés
  5. Fodorka, nem tudom miért tűnhetett el...este még egy kicsit átrendeztem a szöveget, de attól nem tűnhet el..mindenesetre örülök, hogy megismételted!
    Lackó, köszi, hogy itt jártál!
    Munka miatt jöttünk ki, majd írok bővebben:)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Most találtam a blogodra! Csak egy szóval gyönyörű!!
    A fotók pedig.. Olaszország az egyik kedvencünk, a természetképek csodaszépek. Ha kicsit több időm lesz végig olvasom az egészet!

    VálaszTörlés
  7. Örülök hogy irtál!Igy megláttam micsoda szépségeket mutogatsz te itt!Annyira jó nézegetni a fotóid,olyan béke és nyugalom árad belőlük,mintha a világon tényleg nem is létezne más,csak békésen hullámzó tenger,és romantikus bicikli.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Krisz, kedves 3Gracia!
    Örülök, hogy itt jártatok, köszönöm a kedves szavakat és hogy csatlakoztatok.
    Én is jövök hozzátok ám!

    VálaszTörlés