2010. okt. 31.

Bergamo città alta: un'altra prospettiva

.

Valószínűleg a kelták alapították, majd i.e. 200 körül a rómaiak hódították meg és ekkor kapta a Bergamum nevet. Bergamo régi magva a Felsőváros (Città alta), amelyet ma is fal övez, és csaknem érintetlenül megőrizte középkori jellegét. A felsőváros gyalogosan, autóbusszal vagy leggyorsabban fogaskerekűn érhető el. A felsőváros erődítményrendszere a velencei fennhatóság idején, 1561 és 1598 között épült fel. A fal és a négy kapu ma is csaknem teljes épségben áll: Porta Sant’Agostino (keleten), Porta San Giacomo (dél), Porta Garibaldi (északon) és a Porta San Alessandro (északnyugaton).

 látkép a várfalról

 Palazzo della Raggione


via Arena


ez az utca vezet az egyetem felé, ahol a világ minden tájáról érkező diákok tanulhatnak olaszul, én is ide járok.








Santa Maria Maggiore-templom - az alapjaiban román stílusú építmény eredete 1137-re nyúlik vissza. Díszes kapuzatai a 14. század közepéről származnak; három apszisa és Bertolasio Moroni harangtornya 1436-ban, sekrestyéje 1481-ben épült. Díszes, barokkos kiképzése az 1600 körüli évekből ered. 1855-ben a templomban helyezték el Dozinetti sírját. A háromhajós templom alaprajza latin kereszt alakú. Legértékesebb műkincsei közé tartoznak a falait borító gobelinek, amelyeket 16. századi toszkánai és 18. századi flamand mesterek készítettek. 




Mercinek üzenem, végre Bergamoban is megszínesedtek a fák:)





11 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! A nagylátószögű képeket imádom :)

    VálaszTörlés
  2. Meg ám, és milyen jól áll nekik! Azok az én fáim lesznek:) Köszönöm h gondoltál rám:))
    Azon a kis utcán én is szívesen sétálgatnék naponta, de akár egyetlen egyszer is élmény lenne végigmenni rajta.
    Köszönöm, h írsz a helyről, ahol éltek!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű képek! Imádom Olaszországot, a szívem néha visszahúz Umbriába, ott voltam a legtöbbször. Csodás helyen élsz, és a fotóid álomszépek! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Csodás hangulata van a Palazzo della Raggione előtti térnek ! Szinte odaképzeli az ember múlt századok embereit. A via Arena meg olyan szenzációs felvétel, hogy az első futó pillanatban azt hittem, valami hatalmas hajót látok :-)

    VálaszTörlés
  5. ... és ugye jóltévedek Bergamo bányászvidék is?

    VálaszTörlés
  6. Hát az ilyen - gyönyörű képekkel megidézett tájakért imádjuk sokan Olaszországot...

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, hogy itt jártatok!

    Tényleg varázslatos ahogy ez az óváros teljes szépségében megmaradt, és nem kihalt díszlet, mert a házakat lakják, délután gyerekek bandukolnak haza az iskolából, sok apáca és diák van, nemcsak turisták, a harangok különféle dallamokat játszanak.
    De ezért a szépségért jó magasra kell itt menni, Észak Olaszország egy összefüggő nagy iparvidék,a sík területeken gyárak lépten-nyomon.
    Sasó, hát talán vasércről tudok, akkor te biztos jobban tudod nálam, írd meg nekem. Nem tudok róla, hogy látogatható vagy üzemelő bánya lenne Bergamoban, vagy a környékén. Sok bányát, üzemet zártak be az elmúlt időkben.

    VálaszTörlés
  8. Meleg puhaság fogadja az itt nézelődő fehérnépet. Régen, ha valahova elképzeltem magamat az Olaszország volt. Jártam ott. Olyan érzés volt, mintha hazaérkeznék.
    Te elhoztad nekünk az ottani élet szépségeit. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  9. Még valamikor középiskolás koromban cserediákként volt szerencsém egy hetet Bergamoban ölteni.Ezek a képek egy kicsit visszahozták azt a hangulatot.Emlékszem az egyetemre,meg a térre,meg a templomra. Az egyik olasz lány mesélte,hogy amikor az anyukája várandós volt vele ,akkor mindig betért a templomba hűsölni kicsit.Most eszembe jutott ez is.Akkor olyan meghatónak tartottam,meg szépnek de már régóta nem jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  10. Krisz, ez nagyon aranyos történet, köszi hogy leírtad, most már nekem is mindig eszembe fog jutni, ha arra sétálok.

    Györgyi, érdekes dolgok ezek...sok szép helyen jártam már, de mindig örültem a hazatérésnek is. Most viszont furcsa élményben volt részem, az agriturismoban, ahol másfél hónapot töltöttünk, úgy ébredtem fel reggelente, mintha eddig mindig csak itt ébredtem volna. Mióta eljöttünk, honvágyam van, és ha arra járunk, kicsordul a szememből a könny mikor meglátom a környéket.

    VálaszTörlés
  11. Koszi a bergamoi foteret, megprobalom elokeresni azt a fotot, amirol annyira belemvesodott egy kep arrol a helyrol! A boltiv es az oroszlan szobor uralja az emlekeimet, meg az, hogy kis szuk itcabol, varatlanul tarult elenk a ter a boltiv alol...

    VálaszTörlés