2010. szept. 15.

Pepe sulla carta


Pepe caccia

Kár volt találgatni, hogy Pepe milyen keverék lehet - én  foxterrier-tacskóra tippeltem-mert kiderült, hogy Őfelsége fajtatiszta: Jack Russel terrier. A leírás mindenesetre nagyon illik rá.



Angol neve: Jack Russell terrier
Származási ország: Anglia
Eredete: A drótszőrű foxterrier és egyéb angol terrierek kereszteződéséből tenyésztette ki Jack Russell angol plébános.
Eredeti feladata: A kisebb vadállatok, rókák, borzok, rágcsálók előcsalogatására tenyésztették ki.

 Felépítése:  izmos, feszes, robusztus testű, rövid lábú kutya. Háta egyenes, farka magasan tűzött, általában felmeresztve tartja. Lábai erősek, izmai jól kirajzolódnak. Mancsa a macskáéhoz hasonlít Feje: Kicsi, V alakú fülei előrehajlók. 

Jelleme: egy igazi energiabomba. Félelmet nem ismer, kíváncsi természetű, játékoskedvű, nagy mozgásigénnyel bíró kutya. Akaratát fejlett önbizalma révén mindig keresztülviszi, nem ritka a domináns viselkedés sem, főleg a kan egyedeknél. (ezt tanúsíthatom, szegény Gia...) Magas intelligenciával bír, ezért sosem szabad lebecsülni, és mindig az értelmi képességeinek megfelelően kell kezelni. Kiváló jelzőeb, a környezetében zajló eseményeket élénken figyeli, és ezeket ugatással jelzi.
Alapvetően nagyon kedveli a gazdája és családja társaságát, de önmagában is remekül elvan. A gyerekeket is szereti, mokány felépítése következtében sok mindent kibír, de nem engedi, hogy túlságosan eluralkodjanak felette. Házőrzésre nem alkalmas, az idegenekkel kicsit talán bizalmatlan, de ennél többre nem számíthatunk tőle.







2 megjegyzés:

  1. Nekem is volt fajtatiszta jack russel terrierem, ámbátor sokáig nem tudtam, hogy az. Csak amikor az eredeti gazdája nálam járt, ő ismerte fel a Pötyit. (Kézen-közön jutott el hozzám, egy falubeli emberkétől). Utcai vegyesnek gondoltam, aztán kiderült, hogy egy "méregdrága" terrier:))

    VálaszTörlés
  2. És ő is ilyen értelmes, zabálnivaló volt?
    Tegnap bent voltam Milánóban, és feltűnt mennyi ilyen eb van. Aztán felvilágosítottak, hogy most ez a menő, és mivel a milánóiak nagy divatsznobok, most aztán mindenki ezt a fajtát cipeli magával, mint valami vagány esernyőt.
    Szerencsére ott az agrotourismoban Pepéből soha nem lesz milánói divatmajom.

    VálaszTörlés