2010. szept. 15.

Pepe sulla carta


Pepe caccia

Kár volt találgatni, hogy Pepe milyen keverék lehet - én  foxterrier-tacskóra tippeltem-mert kiderült, hogy Őfelsége fajtatiszta: Jack Russel terrier. A leírás mindenesetre nagyon illik rá.Angol neve: Jack Russell terrier
Származási ország: Anglia
Eredete: A drótszőrű foxterrier és egyéb angol terrierek kereszteződéséből tenyésztette ki Jack Russell angol plébános.
Eredeti feladata: A kisebb vadállatok, rókák, borzok, rágcsálók előcsalogatására tenyésztették ki.

 Felépítése:  izmos, feszes, robusztus testű, rövid lábú kutya. Háta egyenes, farka magasan tűzött, általában felmeresztve tartja. Lábai erősek, izmai jól kirajzolódnak. Mancsa a macskáéhoz hasonlít Feje: Kicsi, V alakú fülei előrehajlók. 

Jelleme: egy igazi energiabomba. Félelmet nem ismer, kíváncsi természetű, játékoskedvű, nagy mozgásigénnyel bíró kutya. Akaratát fejlett önbizalma révén mindig keresztülviszi, nem ritka a domináns viselkedés sem, főleg a kan egyedeknél. (ezt tanúsíthatom, szegény Gia...) Magas intelligenciával bír, ezért sosem szabad lebecsülni, és mindig az értelmi képességeinek megfelelően kell kezelni. Kiváló jelzőeb, a környezetében zajló eseményeket élénken figyeli, és ezeket ugatással jelzi.
Alapvetően nagyon kedveli a gazdája és családja társaságát, de önmagában is remekül elvan. A gyerekeket is szereti, mokány felépítése következtében sok mindent kibír, de nem engedi, hogy túlságosan eluralkodjanak felette. Házőrzésre nem alkalmas, az idegenekkel kicsit talán bizalmatlan, de ennél többre nem számíthatunk tőle.2 megjegyzés:

  1. Nekem is volt fajtatiszta jack russel terrierem, ámbátor sokáig nem tudtam, hogy az. Csak amikor az eredeti gazdája nálam járt, ő ismerte fel a Pötyit. (Kézen-közön jutott el hozzám, egy falubeli emberkétől). Utcai vegyesnek gondoltam, aztán kiderült, hogy egy "méregdrága" terrier:))

    VálaszTörlés
  2. És ő is ilyen értelmes, zabálnivaló volt?
    Tegnap bent voltam Milánóban, és feltűnt mennyi ilyen eb van. Aztán felvilágosítottak, hogy most ez a menő, és mivel a milánóiak nagy divatsznobok, most aztán mindenki ezt a fajtát cipeli magával, mint valami vagány esernyőt.
    Szerencsére ott az agrotourismoban Pepéből soha nem lesz milánói divatmajom.

    VálaszTörlés